Rouwcirkel

We krijgen allemaal op zijn tijd te maken met verlies en daarmee ook met rouw. Bijvoorbeeld met het verlies van vrijheid in deze tijd. Misschien iets kleins, maar vaak genoeg is het best groot: baan, echtscheiding, verbroken contact of het verlies van een dierbare. Daar zit pijn en verdriet in. We ontkomen er niet aan. Het woord levenspijn is zo gek nog iet. Pijn hoort ook bij het leven! Als het groot en zwaar is, dan is het helend om dit met elkaar te dragen.

Hoe kan dit?

Ieder krijgt de tijd om dat wat naar buiten wil, te laten horen. De andere deelnemers van de cirkel vormen de bedding om zachtjes mee te zingen of te neuriën. Op deze wijze ervaar je dat je je gedragen zult voelen door de aanwezigheid van de anderen. De deelnemers die de bedding verzorgen, gaan ondervinden hoeveel kracht hierin zit. Daarmee ervaren zij dat ze er ook echt voor de ander zijn. Ze kunnen het verdriet en de pijn aanzien en bij de ander laten omdat ze in aanwezigheid zijn, alleen op een manier die nieuw en voor ons niet zo vanzelfsprekend is.

In andere culturen zoeken de mensen elkaar op, zingen en dansen met elkaar en doen rituelen. Zij durven uiting te geven aan dat wat ze voelen.

Wil jij je niet langer inhouden? Kijk dan snel in de Agenda!