Wat is Psychobalancing?

Je kunt psychobalancing zien als een ontdekkingsreis naar de vragen en antwoorden in jezelf. Het is een vorm van lichaamswerk die je leert te luisteren naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Het mooie is, jouw lichaam liegt nooit! Je leert meer vanuit je denken naar je voelen te gaan. Het verschil is groot tussen wat je denkt en hetgeen je voelt.

Bewust worden van je eigen gevoel is heel mooi en waardevol

Het is heel leerzaam om te onderzoeken wat je met je gevoel doet. Vind je dat het er mag zijn? Durf je het te uiten, te verwelkomen, zodat je ernaar kunt kijken en ermee aan het werk of verwerken kan?

Als klein kind heb je geleerd je gevoelens te onderdrukken. Dit gebeurde niet bewust, het is je aangeleerd. In je lichaam zitten daardoor veel spanningen, onverwerkt verdriet, boosheid, angst en dergelijke. Dit levert spierspanning op. Je geest kan in een gespannen lichaam nauwelijks ontspannen zijn. Allerlei problemen kunnen zich voor gaan doen. Je lichaam geeft signalen, maar het is niet makkelijk om ernaar te luisteren.

Als je die signalen voelt, ga je over in een vorm van gedrag dat ertoe leidt dat je veel eet, drinkt, rookt, televisie kijkt en je agenda volboekt om er niet bewust mee bezig te hoeven zijn. We noemen dit vluchtgedrag, al is het vaak onbewust.

Het resultaat is dat je de spanning niet meer voelt, maar dat die nog wel in je lichaam aanwezig is. Na een korte of lange periode uiten de spanningen zich versterkt in klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn dan een pijnlijke nek, vastzittende schouders, hoofd- en rugpijn, druk op de borst, hyperventilatie, spijsverteringsproblemen, seksuele klachten, maar ook geestelijke klachten, zoals slechte concentratie, gejaagdheid, nervositeit, futloosheid, piekeren, slapeloosheid, angsten, depressiviteit en burn-out.

Lichaam en geest staan nooit los van elkaar

Vraag je jezelf wel eens af: Wie ben ik? Wat wil ik? Waarom doe ik zoals ik doe?

Psychobalancing kan je helpen op dit soort vragen een antwoord te vinden.


Er wordt je een spiegel voorgehouden en een helpende hand geboden, maar het is aan jou wat je ermee gaat doen.


​Ben je bereid om aan jezelf te werken?

Sta je open voor persoonlijke en spirituele groei?

Wil je meer in contact komen met jezelf en met anderen?

Zo ja, dan is psychobalancing iets voor jou!

Hoe werkt Psychobalancing?

De eerste behandeling bestaat uit een uitgebreid intakegesprek. Wie ben je, wat is je achtergrond en thuissituatie? Mogelijk kun je al aangeven waar je tegen aanloopt. Naar welke verandering verlang je?

Na het intakegesprek bekijk ik of psychobalancing voor jou een geschikte methode is. Daarbij geef jij aan of je het prettig vindt om bij mij in therapie te zijn. Ik vind het belangrijk dat je je bij mij veilig en vertrouwd voelt.

In de sessies werk ik met ontspanningsoefeningen, (diepe) spier- en weefselmassage, meditatie, bio-energetische oefeningen, gewrichtsontspanning door schudtechnieken en ademhalingstechnieken. Vandaar dat iedere sessie anders is. We werken met hetgeen zich op dat moment aandient.

Psychobalancing omvat in een therapeut/cliënt contact aandacht, vertrouwen en respect. Deze aanwezigheid geeft ruimte voor verandering en maakt psychobalancing zo bijzonder.

Het aanraken is heel belangrijk.

Door aanraking kom je meer in contact met je lichaam. Je wordt je heel bewust van het gevoel van in het lichaam vastgehouden spanningen en emoties. Er is aandacht voor jou en in een veilige setting ontstaat er ruimte voor het uiten ervan.

Er ontstaat meer ruimte in je lichaam en klachten kunnen daardoor afnemen en er kan verandering plaats vinden. Je voelt je meer blij, vrij, levendig, sterk en onafhankelijk.

Je gaat meer leven zoals jij wilt en niet volgens wat anderen van jou verwachten of willen. Je leeft meer vanuit je hart, vanuit je gevoel. Je eigenwaarde groeit.

Er ontstaat meer genieten.